torsdag 27. november 2008

Dette er en av oppgavene vi fikk i OP2 faget som tilhørte NFF-NADE konferansen iår i Oslo. For at jeg og Ole Einar skal få godkjent denne turen til Oslo så måtte vi skrive en blogg om en forelesning og en blogg om hele konferansen. Blogg om hele konferansen kommer litt senere.

Nasjonal digital læringsarena (NDLA) – Leonhard Vårdal, utviklingsleder NDLA – Athene 2
Blogg fra NFF-NADE seminar, 18.11.2008

NDLA er etablert av fylkeskommunene, dette mener man at fylkeskommunene styrer denne organisasjonen. Det er fylkeskommunen som skal bestemme om hva som skal være med i prosjektet og hva som ikke skal være med. NDLA har 18-19 fylkeskommuner som er med på dette prosjektet mens Oslo ikke er med på dette. NDLA har fokus på to grunnleggende elementer: digital læremiddel (utvikle) og delingsarena (lanseres i januar 2009).
NDLA har som mål å lage nettbasert læremiddel som i første omgang skal være på videregående nivå, dette vil vi komme nærmere innpå litt senere. Det NDLA gjør er at de årlig kjøper opp læremidler fra eksterne utgivere og ”selgere” (forlag) som de kan bruke i ett spesifisert fag eller kurs. Hvis de for eksempel mangler noen litterære tekster i norsk VG1, så har de en gruppe som finner best egnet litterær tekst til faget som de igjen prøver å kjøpe slik at de kan sette dette ut på nettsiden deres og slik at elevene får tilgang til det. NDLA legger ut tekster, oppgaver, filmer som kan relateres til skoleoppgaver, etc. til nettsiden deres, og dette er fritt for alle. Til nettsiden trenger man ikke pålogging, betaling og man trenger heller ikke tenke på copyright på nettsiden, siden de kjøper opp retten til å bruke, kopiere, endre og gjenbruke det. I nettsiden vil du også få illustrerende læremidler som gir mulighet til å lage undervisning på en annen måte. Denne nettsiden syns jeg vil komme å ta over den gode gamle boken hvis dette blir bra nok og at det vil bli mulig å basere undervisning på grunnlag av denne nettsiden. Det vi tenker på er at nå er det 3 fag som allerede er ferdig til bruk, de 3 fagene Norsk VG1, Helse og Sosial VG1 og Naturfag VG1 kan man allerede ta i bruk i skoleundervisningen. NDLA har samlet all tilgjengelig læremidler som finnes og er tilgjengelige gratis til de 3 fagene. Som vi forsto NDLA sine fremtidsplaner så mente de at det her skal i fremtiden tas i bruk i alle skoler og at dette er fremtidens læring, gjennom nett. Allerede i dette tidspunktet har vi fått en del spørsmål om dette prosjektet og hvordan de skal få det her realisert. Hva slags problemer vil dette gi til de ”mindre skolene” angående teknologi og økonomi? Har de nok datamaskiner og er disse datamaskinene gode nok? Har skolen og kommunen internett tilkobling som kvalifiserer til dette, kraftig nok bredbånd? Dette er noen av de spørsmålene som vil dukke opp i fremtiden.
NDLA har allerede noen pilotskoler (skoler som er en slags ”prøvekaniner”) som tar i bruk denne nettsiden og anvender læremidlene på nettsiden. Disse pilotskolene vil etter hvert få brukerundersøkelser slik at NDLA kan forbedre og utvikle produktet best mulig. I løpet av 2009 vil det komme nye fag og flere fag til nettsiden, og de vil også utvikle og forbedre de 3 fagene som allerede er klare for bruk. For og gjøre det klart og tydelig så er dette gratis for alle, absolutt alle, elever, lærere, andre brukere, hverdagsfolket. De læremidlene man finner i www.ndla.no skal fritt kunne kopieres, endres og gjenbrukes. I det han snakker om dette dukker det ett spørsmål opp hos oss, hvordan samiske fonter fungerer? Vil samisk faget bli tatt med i nettsiden?
Leonhard Vårdal fortalte at de har en gruppe i Tromsø som jobber med å oversette siden til samisk og sette inn det samiske språk faget inn i dette produktet, men dette er noe som de jobber med og at det kommer til å ta tid pga at det er veldig mange fag som skal settes inn i produktet.
Hvordan kan dette brukes i OP2?
Hvis man henter ideene fra NDLA og fra deres nettsider og prøver å lage noe liknende som det NDLA har laget nå, bare her samler vi først og fremst samiske læremidler og læremidler som er relevante for samisk talende elever. I tillegg til alle frie læremidler man finner så kjøper man rettigheter, slik som NDLA gjør, og frigjør dem for samisk talende og samiske elever i tillegg til OP studenter. I første omgang så prøver man å lage dette til bare OP studenter, som da vil fungere som pilotklasse, etter hvert så utvider man dette slik at dette kan brukes både i grunnskolen og i videregående. Ellers kan man bruke nettsiden til å hente ideer på hvordan man kan lage en nettside med undervisnings fag i ett spesielt fag. Her kan man også hente gratis lærestoff og læremidler som man kan bruke, kopiere, endre og gjenbruke.
Hvis vi skal vurdere denne forelesningen så syns jeg at den har vært meget verdifull for oss, her har vi fått nye ideer på hvordan man kan skape en nettside med kvalitet i, her har vi også fått høre på hvordan man kan kjøpe opp rettigheter på læremidler for å få publisere de, og mye mer.
NDLA har gjort web 2.0 og wikipedia som delingsarena, de vil fokusere veldig på dette siden de vet at all ungdom er i dag såkalte delere på nettet. Ett godt eksempel på dette er nettsiden youtube, her deles det filmer blant alle brukere i hele verden. NDLA fokuserer veldig på åpen kildekode, dette betyr at NDLA fokuserer at nettsidene skal være fri for bruk, kopiering, gjenbruk, osv.

Kilder som er tatt i bruk i bloggskrivingen:
Forelesning – Nasjonal digital læringsarena (NDLA) – status og framdrift – ferske erfaringer fra lærere og elever (Athene 2), Oslo, NFF-NADE, 18.11.2008
Nettside: www.ndla.no
Gruppe diskusjon, 2-veis.

Jørn Inge Eira og Ole Einar Hætta Johansen

2 kommentarer:

Unknown sa...

Buorre calus, muhto mo dutno mielas lea addit iezaset barggu omd viidasat earaide friddja geavahussii?

Jørn Inge sa...

Juste dakkar bargguide dego dat bloggacallosat de ii daga maidege jus dat kopierejit munno bargguid. Dat bloggat han galget leat veahkin sidjiide geat lohket, ja nu go oainnat de leat hui olu linkkat mat galget dahkkat alkin gavdnat buriid siidduid, jna.